Atasamentul

Exista mai multe feluri de atasament.Mai iantai exista atasamentul fata de obiceiul de a cauta satisfactie senzuala.Un drogat isi ia drogul pentru ca doreste sa aiba experienta senzatiei placute pe care o produce in el drogul , chiar daca stie ca luand drogul isi consolideaza dependenta.In acelasi fel suntem dependenti de conditia dorintei nestapanite.De indata ce o dorinta este satisfacuta generam alta.Obiectul este secundar;adevarul este ca noi cautam sa mentinem continua starea de dorinta, pentru ca aceasta dorire produce in noi senzatie placuta, pe care dorim sa o prelungim.A dori devine un obicei de care nu putem scapa, o dependenta.Si asa cum un drogat dezvolta treptat toleranta fata de drogul ales si are nevoie de doze tot mai mari pentru a-si realiza intoxicatia, tot asa dorintele noastre devin constant tot mai puternice pe masura ce cautam sa le satisfacem.In acest fel, nu putem ajunge niciodata la capatul dorintei. Atata timp cat avem dorinte nu putem fi fericiti.

 

William Hart  Arta de a trai

7 gânduri despre &8222;Atasamentul&8221;

 1. ovitrif zice:

  Un drogat nu rationeaza… Un drogat isi a drogul pentru ca drogul i-a dereglat sistemul de satisfactie, asa cum un om normal are 3 nevoi in psihic:
  somn
  alimentatie
  sex
  asa unui drogat I se mai baga una:
  ia-ti drogul.

  Cam asta vroiam sa zic, restu articolului nu-l citisem pana sa fac acest comentariu

 2. E adevarat ce spui, insa crede-ma toti suntem drogati intr-un fel sau altul si aici nu ma refer strict la drogurile gen cocaina s.a., ci la diverse alte lucruri care ne fac placere.Ideea e ca ne place dependenta indiferent de ce anume, ne place sa cautam satisfactie si ne autovictimizam continuu atunci cand nu putem avea obiectul dorintei.

 3. eu aș zice că atașamentul e una…dependența e alta. cred că atașamentul implică voință și e legat de afect. pe de altă parte, dependența este mai curând ceva…fiziologic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s